Menú

L'IMET reorganitza la finalització dels cursos formatius, i seguirà oferint els serveis d'ocupació a l'agost

Comparteix:
07/07/2020 16:36

Després d'haver d'aturar les classes als cursos de formació ocupacional i a l'EFAV, aquest mes de juny s'han pogut reprendre, i continuaran fins a finals d'any

Amb l'arribada de l'estat d'alarma el 14 de març, l'activitat de l'Institut Municipal d'Educació i Treball va quedar aturada. Ara ha calgut un esforç de reorganització per recuperar el temps perdut, tenint en compte que l'agost és un mes de vacances.

Justament aquest mes d'agost s'ha decidit de manera excepcional seguir prestant tots els serveis que ofereixen l'encaix entre l'oferta i la demanda de treball, tant a les persones que estan en cerca activa d'ocupació, com a les empreses que cerquen personal. Una atenció que es fa de forma telemàtica, i que des de l'IMET s'està prioritzant, davant un previsible augment de la població aturada durant els propers mesos.

Durant els mesos de confinament, les altes a la xarxa Xaloc (les persones que realitzen orientació per cercar feina), han baixat, però s'han continuat fent de manera telemàtica. Concretament, si al març de l'any passat van ser 62 altres, aquest mes de març han estat 36. A l'abril han estat 25 en comptes de les 57 de l'any passat, i al maig 29 enlloc de 45. Aquest mes de juny hi ha inscrit un nombre similar de persones noves (47) respecte l'any passat (32), però durant aquest mes s'ha atès 80 persones que han volgut renovar la seva cerca de feina i el seu CV.

Pel que fa a l'evolució del nombre d'ofertes laborals, malgrat la situació, l'IMET no ha deixat de rebre'n. De fet, van en augment: si el mes de març se'n van rebre 30, a l'abril van ser només 3, al maig 11, i al juny 16. Unes xifres, però, que segueixen sent més baixes que l'any passat.

Cursos aturats

Amb l'estat d'alarma es va aturar la formació que s'imparteix a l'IMET. La normativa estatal i la que marcava el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) en aquell moment no van permetre avançar continguts de manera telemàtica, i això ha fet que les tasques de l'IMET s'hagin concentrat aquests mesos en el reforç de continguts ja impartits, i en l'acompanyament i suport emocional de tot l'alumnat. Tot plegat fins que s'han pogut reprendre les classes presencials durant el mes de juny.

En el cas de l'EFAV, finalment l'Agència Estatal de Seguretat Aèria ha permès poder fer formació teòrica online a partir del setembre. Així, després de les vacances d'agost, es podrà intensificar les pràctiques presencials que havien quedat pendents, a més de continuar la formació teòrica online, fet que permetrà avançar el temari.

Pel que fa als cursos de formació ocupacional (FOAP), que depenen del SOC, un 90 per cent dels alumnes també els ha reprès durant els mesos de juny i juliol, però al setembre hauran de continuar amb previsió que alguns dels cursos s'allarguin fins al desembre. Concretament, el curs de Xarxes socials 2.0, el de Desenvolupament de competències personals per a l'ocupació, i el d'Operacions bàsiques de restaurant i bar. En aquest darrer cas, i en el d'Operacions d'auxiliar de muntatge i manteniment d'equips elèctrics i electrònics, les pràctiques en empreses s'hauran de reprendre a la tardor. Dels 21 cursos que s'estaven realitzant, 18 han pogut continuar la formació a partir de juny.

Les mesures de distància de seguretat i de prevenció fan que l'alumnat s'hagi de distribuir en diversos espais i horaris, i sumat al fet que durant l'estat d'alarma no s'han pogut avançar continguts, el curs no es podrà donar per acabat fins al desembre. En aquest cas es faran les pràctiques presencials, i la part teòrica es combinarà entre presencial i online.

Els esforços de l'IMET durant les setmanes de confinament s'han centrat en l'acompanyament emocional i educatiu de l'alumnat, que ha estat en contacte constant amb els seus tutors. En el cas dels programes que tenen com a destinatàries persones més vulnerables, com el TIMOL o el MATÍ, s'han atès amb especial sensibilitat les possibles situacions de canvi i preocupacions, tant per telèfon com telemàticament, i es mantindrà aquest contacte i seguiment durant les vacances d'agost.

Pacte per l'Ocupació al Garraf

En el darrer Consell d'Alcaldies del Garraf es va tractar sobre el Pacte per l'Ocupació. El Servei Públic d'Ocupació de Catalunya ha aprovat mesures urgents complementàries per al finançament de plans de reactivació socioeconòmica en l'àmbit de l'ocupació: un pla estratègic d'activitat econòmica al Garraf, contractacions de persones per a executar i/o coordinar el seguiment del Pla, i contractacions i accions formatives transversals durant 9 mesos per a persones desocupades i amb dificultats d'accés al treball, entre d'altres. En aquest darrer cas, el programa vinculat al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya preveu 26 contractacions a la nostra comarca. Es preveu que aquestes accions s'executin en el marc del Pacte per l'Ocupació del Garraf i en conveni amb els ajuntaments i Node Garraf.

Institut Municipal d`Educació i Treball

Institut Municipal d`Educació i Treball

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Educació, Treball
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració