L'alcaldessa Olga Arnau ressalta la 'gestió responsable' dels darrers 4 anys, en què s'ha assolit un important sanejament de les finances municipals
L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, i la primera tinenta d'Alcaldia, Blanca Albà, han fet balanç del mandat municipal 2019-2023, amb la voluntat de retre comptes de l'acció del govern. L'alcaldessa ha afirmat que la gestió municipal es defineix per les paraules “treball i responsabilitat”, en un quadrienni marcat per la irrupció de la Covid-19 i en què ha calgut fer front també a obligacions econòmiques per sanejar les finances municipals. “Vam assumir el govern amb el compromís de millorar la ciutat i ara tenim el deure de retre comptes de la feina feta -ha manifestat Olga Arnau-, ha estat un mandat amb situacions complexes que hem hagut d'afrontar, i ho hem fet, deixant-nos-hi la pell, perquè la ciutat tirés endavant”.
Per l'alcaldessa, la responsabilitat de l'equip de govern es demostra perquè “hem assumit la consciència davant l'emergència climàtica”, impulsant canvis importants en la mobilitat, així com promovent l'estalvi energètic en instal·lacions municipals. Així mateix, ha dit, “hem estat responsables en la gestió de la pandèmia, una situació inèdita que ho va aturar tot i va provocar una crisi social, econòmica i sanitària imprevista”.
En aquest sentit, ha recordat l'impuls del Pla de Xoc i el Pla de Reactivació, que van comptar amb un pressupost extraordinari de 3 milions d'euros, destinats a ajuts socials i ajuts als sectors econòmics. A banda de la gestió de la pandèmia, però, l'alcaldessa, ha subratllat especialment la “gestió responsable i rigorosa de l'economia municipal”.
En els darrers quatre anys s'ha assolit un important sanejament de les finances municipals, amb una reducció del deute en 10 milions d'euros i la recuperació de la capacitat d'inversió per part de l'Ajuntament. Això, ha emfasitzat Olga Arnau, “malgrat hem hagut de fer front a pagaments extraordinaris que venien ‘heretats' d'altres mandats”.
Així mateix, s'ha referit a l'obligació de fer front a sentències urbanístiques derivades de fa més d'una dècada, com també al deute generat amb altres organismes, com l'antic Consorci Sanitari del Garraf. “Si no haguéssim hagut de fer front a les obligacions de deute i les sentències, hauríem disposat de 19,5 milions més de pressupost”, ha calculat l'alcaldessa.
Amb tot, ha ressaltat, s'han mantingut els serveis sense apujar els impostos, s'ha recuperat la capacitat d'inversió municipal i s'ha posat al dia el pagament a proveïdors. “Deixem un Ajuntament molt més sanejat i en una situació molt millor per al proper mandat”, ha declarat.
Compliment del Pla d'Actuació Municipal
Les representants municipals han destacat l'esforç per complir el Pla d'Actuació Municipal (PAM) malgrat les dificultats sobrevingudes per la pandèmia. La primera tinenta d'Alcaldia, Blanca Albà, ha explicat que s'ha assolit el compliment de la pràctica totalitat dels eixos del PAM, que han “contribuït a millorar la ciutat”.
Un dels objectius l'actuació municipal, ha exposat, ha estat “aportar més qualitat de vida a la ciutat, actuant en l'espai públic i vetllant per la cura del medi ambient”. En aquest sentit, ha parlat de les mesures en l'àmbit de la mobilitat, com l'aposta per reduir el trànsit al centre i per promoure una mobilitat més sostenible i activa, amb l'ús de la bicicleta i el patinet. Ha destacat la recent pacificació del centre de la ciutat, així com la creació de nous eixos per a bicicleta i l'obtenció de la subvenció dels fons Next Generation per completar l'anella ciclable.
També ha apuntat la millora de la seguretat en els entorns de vuit centres educatius, així com la renovació de l'enllumenat públic, un projecte d'envergadura que ha començat pels quadres elèctrics més antics. Ambdues representants municipals han admès, com a assignatura pendent, la impossibilitat de tirar endavant un nou model més eficient i sostenible de recollida de residus, però han posat l'accent en els reforços contractats per contrarestar les deficiències del servei.
Blanca Albà ha destacat també la voluntat “de ser sempre al costat dels sectors productius, per impulsar l'activitat econòmica”. S'ha referit al treball conjunt realitzat des del Clúster d'Activitat Econòmica, a l'impuls de l'Oficina Municipal d'Empresa, a l'elaboració del Pla Estratègic del Sector Primari i a la redefinició de la Fira de Novembre, entre d'altres actuacions. Igualment, ha mencionat l'organització d'esdeveniments esportius que contribueixen a la projecció de la ciutat i atreuen visitants, com la Cicloexperience, que se celebrarà aquest cap de setmana, o l'acolliment de les proves preliminars de la Copa Amèrica, el mes de setembre.
Així mateix, ha exposat, amb l'objectiu de fomentar “una vida digna i la igualtat d'oportunitats per a totes les persones”, s'han incrementat els recursos destinats a l'acció social i les mesures per fer front a la pobresa energètica, especialment amb el context de la guerra d'Ucraïna. Ha anotat també l'adquisició de 39 habitatges per arribar a un parc públic de 106, per fer front a les situacions d'emergència habitacional, així com el desenvolupament del projecte d'atenció al sensellarisme, amb l'obertura dels mòduls de fred tot l'any. Altres accions rellevants han estat l'aposta pels Centres Oberts, el projecte d'acció comunitària Teixint Barri o l'impuls de l'esport femení.
En l'àmbit de la formació i el foment de la creació, ha citat la incorporació de 8 nous cicles formatius, de grau mitjà i superior, així com l'obertura d'una subseu de l'EFAV a l'aeroport d'Alguaire, els programes i projectes per apropar la cultura a tota la ciutadani, l'impuls del FIMPT i l'aposta per la divulgació de la memòria històrica. Així mateix, s'ha aconseguit evitar el tancament de línies en els cursos escolars, a favor d'una reducció de ràtios.
La primera tinenta d'Alcaldia ha posat en valor també l'esforç de l'Ajuntament per ser una administració més propera i eficient. En aquest sentit, destaca la internalització de la gestió com el servei de neteja viària i els centres cívics municipals. També ha ressaltat l'important avenç en la tramitació electrònica, que s'ha multiplicat per set, “però vigilant alhora que els tràmits es puguin continuar fent presencialment” per evitar la fractura digital. En aquest sentit, s'aproparà l'atenció ciutadana als barris, amb la previsió que els propers dies es puguin començar a realitzar tràmits bàsics als centres cívics.
“No hem renunciat absolutament a res”, ha conclòs l'alcaldessa. Aquesta actitud, segons Arnau, ha permès aconseguir el finançament per concretar projectes de futur, com són la nova prefectura de la Policia Local, de la qual s'ha de licitar el projecte els propers mesos, i l'equipament d'ús social i comunitari a l'edifici de les Calderes, sobre el qual properament es definiran els usos amb participació ciutadana.
La rendició de comptes del govern municipal s'ha recollit de forma sintetitzada en un document, que conté les principals actuacions situades sobre un plànol de la ciutat o bé resumides en xifres. El document es distribueix aquests dies a totes les llars.