El servei realitza accions continuades durant l'any en l'abordatge de les Violències Masclistes, en àmbits com la prevenció, la sensibilització i l'acompanyament a les víctimes
Vilanova i la Geltrú se suma als actes de commemoració del Dia Internacional contra la Violència vers les dones, que se celebra aquest divendres 25 de novembre. Una data que té com a objectiu donar visibilitat i conscienciar la societat d'una problemàtica que, lluny d'erradicar-se, continua incrementant en nombre víctimes.
A Vilanova i la Geltrú existeix l'Espai d'Equitat. Un servei municipal d'atenció i assessorament a les dones i a lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals i el seu entorn. Integrat pel Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) i el Servei d'Atenció Integral LGTBI (SAI) ofereix informació, assessorament, suport i formació en temes derivats de la desigualtat i la discriminació per raó de gènere, identitat i sexualitat.
Des de l'1 de gener el SIAD ha atès 353 persones i ha fet 2774 actuacions. Les intervencions majoritàries se situen dins l'àmbit psicològic (928), seguit de les acollides (298) i del servei d'assessories jurídiques (226). La resta són de caràcter informatiu i orientació sociocomunitària.
Pel que fa a les formes de violència detectades per l'equip de professionals, o expressades per les persones que han estat ateses, la majoria són principalment psicològiques, seguides de les violències físiques, les sexuals, que augmenten en els darrers anys, i les violències econòmiques.
El treball que es fa a l'Ajuntament per abordar les violències masclistes s'articula mitjançant un circuit, liderat per la Regidoria de Convivència i Equitat, en el que hi prenen part responsables d'altres àmbits com els cossos de seguretat, sanitat, serveis socials o salut mental, entre d'altres. En aquest sentit, la regidora de Convivència i Equitat, Conxi Martínez ha explicat que l'abordatge dels casos ha de ser sempre en xarxa. Cada àmbit té les seves competències, però cal treballar de manera coordinada per poder donar totes les eines possibles a la víctima de qualsevol classe de violència.
Per Martínez, cal valorar tots els serveis que es presten en l'àmbit municipal, i també des de les entitats, per tal d'erradicar aquests tipus de conductes, que malauradament no deixen d'augmentar. Dies com el d'avui ens donen l'oportunitat de detallar més a fons quins són els nostres programes, les campanyes i les formacions que fem durant tot l'any. La regidora ha afegit que actes com el 25N permeten que la gent ens identifiqui, que sàpiga quins són els nostres serveis, i això és bo per a tothom.
Durant tot l'any, l'equip de professionals realitza accions continuades en l'abordatge de les Violències Masclistes, com les campanyes de sensibilització i prevenció: Truca a la Carme i Espais Segurs. La prevenció i abordatge de les violències sexuals en l'espai públic gràcies al Punt Lila i a la Campanya lliures i segures. Activitats grupals i comunitària amb la Xarxa d'iguals joves LGTBI, el programa DID i Teatre en Femení, així com els tallers de Resiliència i de Criança corresponsable. També forma part d'aquest treball anual la publicació de l'Àgora o les formacions i els programes PAEs.
Actes de commemoració del 25 de novembre
Els actes centrals de la commemoració del 25N es faran avui a les 12 del migdia, a la plaça de la Vila, amb la Lectura del manifest institucional del 25N a càrrec de Sílvia Ortoll, professora d'educació física de l'INS Cabanyes i impulsora del projecte “Agents de prevenció de violència masclista en l'alumnat”. Tot seguit, el grup Teatre en femení, interpretarà una peça escènica sota la direcció de Mar Pawlowsky.
A les 18 hores, i també a la plaça de la Vila, està prevista una concentració organitzada per La Frontissa, que inclou lectura del manifest, lectura de cartes del Premi Carta al Maltractador 2022, lectura de textos d'alumnat de l'Escola Sant Jordi, i plantada d'espelmes amb els noms dels feminicidis d'aquest 2022.
A les 18.30h, Bullanga Feminista, Arran Vilanova i Endavant Garraf, han organitzat una marxa de torxes que sortirà des del davant dels Jutjats. La marxa finalitzarà a la plaça de la Vila, al voltant de les 20h, i es farà lectura de manifest. Podeu consultar les activitats a l'agenda municipal
Els actes per commemorar el 25N es van iniciar a principis de setmana amb l'acte de lliurament dilluns dia 21 del Premi Carta a qui maltracta. Una iniciativa de l'Associació de Dones La Frontissa i l'Ajuntament de VNG, en la que hi participen alumnat de secundària i batxillerat dels centres educatius de la ciutat. Enguany el premi se l'han endut Sara Barrero, alumna del col·legi Santa Teresa, d'entre 176 participants.
Ahir dijous va fer un any que la Biblioteca Municipal Joan Oliva va posar en marxa dos centres d'interès, motivats per l'interès social dels darrers anys: Dones i Feminismes i LGTBIQ+. En el seu conjunt, reuneixen un miler de documents dels quals, un 23% del qual està sempre en préstec. Per commemorar aquest primer aniversari va organitzar l'activitat Paraules contra la violència. Una performance sonoritzada que combina el text amb l'ambientació musical sonora a càrrec de l'actriu Adriana Segurado, i el músic i promotor musical Julián D'avino.
Dissabte dia 24, la Regidoria de Convivència i Equitat ha organitzat una formació destinada a professionals per abordar les novetats de la nova Llei de garantia de la llibertat sexual, i el 22 de desembre es presentarà la nova furgoneta del Punt Lila, a partir d'una representació teatral que es farà en diferents horaris, en tres punts de la ciutat: l'Oficina de Turisme del parc de Ribes Roges, Centre Cívic La Collada i plaça del Mercat.