El pla destina més de 900 milions d'euros per revertir els efectes que la crisi per la Covid-19 ha provocat en el mercat laboral
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, han presentat aquest matí, a les instal·lacions de l'Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú, el Pla de xoc en matèria de polítiques actives d'ocupació del Govern català. Acompanyats de l'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, així com dels regidors i regidores de l'equip de govern i del consistori vilanoví, han donat detalls d'un pla que neix amb l'objectiu de fer front als efectes de la crisi provocada en el mercat laboral a causa de la Covid-19.
Un pla de xoc que suposa una inversió de 917 milions d'euros, i que segons el president de la Generalitat "és l'eina més ambiciosa del Govern per corregir i combatre les desigualtats que en l'àmbit social i econòmic ha provocat la covid-19, i així assegurar que la prosperitat i el benestar arribi a totes les llars". Pere Aragonès ha afegit que el Govern de la Generalitat té la responsabilitat de combatre les desigualtats i seguir treballant per un model productiu capaç de crear benefici empresarial, ocupació i benestar social. "El pla beneficiarà els col·lectius que més han patit els efectes de la pandèmia, al voltant de mig milió de persones arreu de Catalunya".
El conseller d'Empresa i Treball ha explicat que el pla inclou ajudes a empreses per a la contractació de joves, majors de 45 anys, dones joves, famílies monomarentals, majors de 55 anys i persones amb diferents capacitats. Més de 900 milions d'euros per finançar programes d'orientació laboral, formació, ajuts a la contractació, acompanyament a la inserció, desenvolupament econòmic i social, impuls de l'economia social i cooperativisme, entre d'altres. Roger Torrent ha dit que presentar el pla de xoc a Vilanova i la Geltrú no ha estat una decisió presa a l'atzar. L'Escola de Formació Aeronàutica és un exemple del que busquem. Organismes que ofereixin possibilitats formatives de futur vinculades a professions de qualitat.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha parlat de la importància que suposa per la ciutat que la Generalitat presenti un pla d'aquesta rellevància en un equipament municipal de formació com és l'EFAV. L'escola d'aeronàutica és un bon exemple d'aposta pública per la formació professional qualificada, amb un alt índex d'ocupabilitat. D'altra banda, el pla de xoc que s'ha presentat avui serà beneficiós per als municipis, per fomentar l'ocupació en els col·lectius que més ho necessiten, i sobretots per als joves, perquè el talent no se'ns en vagi.
(enllaç roda de premsa presentació Pla de Xoc)
Els inicis de l'EFAV
L'any 1985 l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va iniciar, a través del seu centre de formació ocupacional, CFO La Paperera, accions formatives en el camp de la mecànica d'avions, amb el nom de Tècnic Ajudant de Manteniment d'Aeronaus. L'any 1992 aquesta formació va ser reconeguda per la Direcció General d'Aviació Civil com a Curs de Tècnic de Manteniment d'Aeronaus. El juliol de 2008, el Departament d'Aeronàutica del CFO La Paperera va obtenir la certificació de la DGAC com a Organització de Formació de Manteniment, de reconeixement europeu. Fruit de la fusió del CFO La Paperera i de la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va néixer l'Institut Municipal d'Educació i Treball (IMET) i, així, el Departament d'Aeronàutica també canvia el seu nom pel d'Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú (EFAV)
En l'actualitat
L'EFAV compta amb l'autorització de l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) per a formar certificadors en manteniment d'aeronaus, i va ser de les deu primeres escoles de l'Estat espanyol en adaptar-se i complir el reglament sobre el manteniment de l'aeronavegabilitat de les aeronaus i productes aeronàutics, components i equips i sobre l'aprovació de les organitzacions i personal que participen en les tasques de manteniment d'aeronaus.
Es tracta de l'única escola pública ocupacional a Catalunya i a Espanya que forma a personal tècnic certificador de manteniment d'avions, i que ha adaptat els continguts formatius europeus regulats per EASA (Agència Europea de Seguretat Aèria) als d'un programa ocupacional de certificat de professionalitat, disposant dels recursos docents (50% de la plantilla treballant en empreses de manteniment), instal·lacions (1.000¿m2) i materials (avions i motors reals).
Durant els seus més de 30 anys de funcionament, l'índex d'inserció laboral entre l'alumnat que finalitza la formació ha estat molt alt, situant-se en el 100% aquests darrers anys. Una part d'aquest alumnat està treballant en el sector aeronàutic a l'estranger, ja que la formació que imparteix l'EFAV és la mateixa que s'imparteix a tots els estats membres de la Unió Europea. Els alumnes que reben la formació en manteniment aeronàutic a les instal·lacions de Vilanova i la Geltrú assoleixen una llicència de mecànic/a que els permet treballar i certificar en qualsevol dels estats de la Unió Europea, sense necessitat de cap convalidació.
L'alt índex d'inserció laboral també es veu afavorit pel nombre i per la qualitat dels convenis de col·laboració dels que disposa l'EFAV amb les companyies aeronàutiques presents al territori com Iberia, Ryanair, Norwegian, KLM o Air Europa, entre d'altres.
L'any 2017 el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) va donar d'alta les especialitats de caràcter experimental de "Manteniment d'estructures d'aeronaus" i "Manteniment d'avions amb motor de turbina LMA B1.1. Aquests dos certificats professionals, més el certificat de professionalitat "Operacions auxiliars de manteniment aeronàutic" conformen l'actual itinerari formatiu ocupacional en manteniment aeronàutic a Catalunya.
El futur immediat
L'any 2018 s'inicien contactes amb la direcció de l'Aeroport de Lleida - Alguaire i la direcció d'Aeroports Públics de Catalunya per desenvolupar formació en manteniment aeronàutic a l'aeroport de Lleida. Dos anys i mig més tard l'EFAV-IMET inaugura la seva segona seu a l'aeroport lleidatà, iniciant la primera promoció d'alumnat format a les terres de Ponent al mes de maig de 2021.
Un dels aspectes més destacats del projecte és que l'alumnat pot accedir a les formacions d'ambdues seus, homologant les parts formatives comunes. Això els permet assolir una doble titulació en menys temps i reduir molt el nombre de desplaçaments o el canvi de lloc de residència mentre s'estudia.
L'experiència i acord assolit per fer viable la formació a Lleida ha donat inici també al que ha de ser el nou itinerari formatiu en mecànica aeronàutica a Catalunya, que arribaria a desenvolupar-se en tres seus de l'EFAV: Vilanova i la Geltrú, Lleida, i en un futur a la Seu d'Urgell. Aquesta ampliació de l'itinerari permetria incrementar el nombre d'especialitats formatives aeronàutiques i, de cara a l'alumnat, que només havent de cursar els mòduls que no són comuns entre llicències pugui assolir noves llicències en manteniment.