66.646 és el número de desempat per a la preinscripció escolar (d'I3 a 4t d'ESO) per al curs 2023-2024. Més informació aquí
QUÈ ÉS LA PREINSCRIPCIÓ?
La preinscripció és el tràmit que cal fer per a poder accedir per primera vegada, o si es vol canviar de centre, a una plaça escolar a un centre sostingut amb fons públics.
QUI HA DE FER LA PREINSCRIPCIÓ?
Les famílies amb filles o fills que el proper curs:
Les famílies han de presentar una sol·licitud, indicant la llista ordenada de centres que demanen i especificant-ne les circumstàncies (residència habitual, si l'infant o jove té un germà o germana al mateix centre, si té alguna necessitat educativa específica...). Només es pot presentar una sol·licitud per alumne o alumna.
Cal emplenar en el termini establert la sol·licitud que trobareu al web preinscripcio.gencat.cat.
En el moment d'introduir les dades també hi podeu adjuntar la documentació necessària, que prèviament heu d'haver digitalitzat (escanejat o fotografiat). Un cop introduïdes les dades, la vostra petició quedarà enregistrada i rebreu el comprovant corresponent.
Podeu accedir i modificar la vostra petició durant tot el termini de presentació de sol·licituds.
Si s'ha presentat la sol·licitud mitjançant el formulari electrònic,
i s'ha indicat el número identificador del Registre d'alumnes de Catalunya (RALC) de l'alumne/a, no cal adjuntar cap documentació identificativa.
Si la sol·licitud és per un alumne/a que no ha estat escolaritzat a Catalunya des del curs 2015-2016 o al primer cicle d'educació infantil durant el curs 2021-2022, cal adjuntar:
Si s'ha presentat la sol·licitud mitjançant el formulari en suport informàtic,
cal adjuntar-hi la documentació següent:
De manera extraordinària, les dades d'identificació o de filiació dels alumnes estrangers també es poden acreditar amb el document d'identitat, el llibre de família del país d'origen o la documentació alternativa que la persona pugui aportar. El director/a o la persona titular del centre l'ha de valorar i deixar constància per escrit de la decisió adoptada.
Documentació acreditativa dels criteris de priotitat i complementaris
Segons escaigui, cal adjuntar la documentació que acredita el compliment dels criteris al·legats. En general, només cal presentar la documentació acreditativa dels criteris si el Departament d'Educació no pot accedir a la informació corresponent mitjançant l'intercanvi electrònic de dades entre administracions. En aquest cas, es detallarà la informació que s'ha d'acreditar en el resguard de presentació de la sol·licitud.
La falsedat o el frau en les dades al·legades comporta la invalidació dels drets de prioritat que puguin correspondre, inclosa si escau, la pèrdua de la plaça per al curs corresponent a la preinscripció. Si la falsedat o el frau es comprova amb posterioritat a l'inici de curs, l'alumne/a perd el dret a la plaça en finalitzar el curs en què s'acredita la falsedat o el frau i ha de participar de nou en el procés de preinscripció del curs escolar següent.
Els centres adscrits són els que el Departament d'Educació vincula perquè l'alumnat que cursa determinats ensenyaments en un centre tingui prioritat per accedir a un altre centre si els dos estan adscrits.
No s'ha d'adjuntar cap document acreditatiu perquè el centre en fa la comprovació.
Per aquest criteri de proximitat al centre no es pot acumular més d'una puntuació, malgrat es doni més d'un dels supòsits previstos.
Les dades de residència s'obtenen electrònicament del padró municipal. En el resguard de la sol·licitud s'informa si no s'han pogut obtenir les dades del padró, i en aquest cas el domicili s'ha d'acreditar adjuntant el volant municipal de convivència de l'alumne/a, on ha de constar que conviu amb la persona sol·licitant, abans de finalitzar el període de reclamació a la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional.
Quan per aquest criteri es considera el domicili del lloc de treball, s'acredita adjuntant el contracte laboral o un certificat emès a aquest efecte per l'empresa. En el cas de treballadors en règim d'autònoms, es té en compte el domicili acreditat a l'Agència Tributària i s'ha d'acreditar amb el formulari de la declaració censal d'alta, modificació i baixa en el cens d'obligats tributaris (model 036 o 037).
Es consulten electrònicament les dades del Departament de Drets Socials. En el resguard de la sol·licitud s'informa si no s'han pogut obtenir. En aquest cas i quan l'organisme emissor és d'una altra comunitat autònoma, cal adjuntar la targeta acreditativa vigent de la discapacitat.
S'entén que el pare o mare o tutor/a legal treballa en el centre quan, en el moment de presentar la sol·licitud de preinscripció, hi exerceix una activitat continuada amb una jornada mínima de 10 hores setmanals, amb el corresponent nomenament d'interí/ina o substitut/a o amb un contracte laboral o administratiu.
Només es pot presentar una sol·licitud de preinscripció per alumne o alumna.
Cal emplenar la sol·licitud electrònica o en suport informàtic que hi ha al web preinscripcio.gencat.cat, en el termini establert.
En la sol·licitud és molt important indicar el màxim de centres. Totes les sol·licituds per a i3 i per a primer d'ESO obtindran una assignació.
Com s'ordenen les sol·licituds?
Per ordenar les sol·licituds s'aplica primer el concepte d'adscripció. L'alumnat procedent de centres adscrits té prioritat en l'assignació de places, respecte de l'alumnat que no.
A més, les sol·licituds s'ordenen amb la puntuació dels criteris de prioritat de més a menys i, en cas d'empat, s'apliquen el criteris complementaris.
Si persisteix l'empat, l'ordenació de les sol·licituds es farà per sorteig públic.
Un cop acabat el procés d'assignació de plaça, no us oblideu de formalitzar la matrícula al centre que us han assignat plaça. Si no es fa en el període establert, es considera que es renuncia a la plaça adjudicada.
En el moment de fer la matrícula cal aportar una còpia del carnet de vacunacions amb les dosis de vacunes rebudes i les dates corresponents. Quan no es tingui el carnet de vacunacions, s'ha de presentar un certificat mèdic oficial o el carnet de salut de l'infant amb les dosis de vacuna rebudes i les dates corresponents. Si l'alumne/a no ha estat vacunat per indicació mèdica o per altres circumstàncies, cal presentar un certificat mèdic oficial justificatiu.
Si en el moment de la presentació de sol·licituds, en el DNI no constava el domicili que s'ha al·legat i acreditat, a la matrícula també cal presentar el DNI renovat amb la nova adreça.
Oficina Municipal d'Escolarització (OME)
L'OME és un instrument de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments pel que fa a l'escolarització de l'alumnat d'educació infantil (3 a 6 anys), educació primària (6-12 anys) i secundària obligatòria (12-16 anys).
Per tal de facilitar el tràmit de la preinscripció, poder fer les consultes necessàries i donar suport a les famílies, l'OME ofereix un servei d'assistència telefònica i un servei d'atenció personal que funciona únicament demanant cita prèvia.
L'horari d'atenció al públic de l'OME és:
Matins de dilluns a divendres de 9 a 13 hores
Tardes de dijous de 16 a 18 hores
Tel. 938 140 440
info@imet.cat
Departament d'Educació de la Generalitat
DECRET 11/2021, de 16 de febrer, de la programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió en els centres del Servei d'Educació de Catalunya. (HTML) (PDF)
DECRET 150/2017, de 17 d'octubre, de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu. (HTML) (PDF)
RESOLUCIÓ EDU/507/2023, de 16 de febrer, per la qual s'aproven les normes de preinscripció i matrícula d'alumnes als centres del Servei d'Educació de Catalunya i altres centres educatius, en els diversos ensenyaments sostinguts amb fons públics, per al curs 2023-2024. (HTML) (PDF)