Menú

Descobrim Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va impulsar, l'any 1997, una comissió pedagògica integrada per un grup de professionals de la docència, en representació de diferents centres educatius locals, que van treballar —i encara hi treballen—, de manera voluntària, junt amb la Regidoria d'Educació, per elaborar el Projecte DESCOBRIM VILANOVA I LA GELTRÚ. 

Aquest Projecte té com a objectiu dotar al professorat de Vilanova i la Geltrú d'uns materials didàctics eficaços pedagògicament, que recullen els aspectes diferencials de la nostra ciutat (culturals, històrics, econòmics, geogràfics, gastronòmics...) perquè l'alumnat descobreixi la nostra realitat local. 

Aquest material consta de: 

Llibre del mestre. Està dissenyat com un llibre de consulta on es descriuen els trets diferencials de la ciutat. Consta de vuit llibres amb texts i il·lustracions, enquadernats dins d'un estoig/arxivador, confegits per una sèrie d'historiadors/es, escriptors/es, economistes, artistes... locals. 

Els diferents temes i autors/es són els següents: 

1. Història. Albert Tubau, Àngels Parés i Carles Prats (1999) 
2. Paisatge urbà i espais significatius. Josep Maria Also (2000) 
3. Institucions, associacions i mitjans de comunicació. Sixte Moral i Joan Carles Lluch (2000) 
4. Calendari festiu. Bienve Moya (1999) 
5. Personatges. Francesc Xavier Puig Rovira (1999) 
6. Economia. Cèsar Rodríguez Solà (1999) 
7. Medi i comunicacions. Josep Olivella i Sixte Moral (2000) 
8. Expressions artístiques. Josep Maria Also, Xavier Orriols, Àngels Parés i Carme Parrillas (1999) 

Unitats didàctiques. Estan especialment adreçades a l'alumnat. Tracten alguns aspectes del Llibre del mestre, adaptats a cadascuna de les edats escolars. Consta de sis unitats, una per a cada curs de primària, a més, cada cicle formatiu (inicial, mitjà i superior) té una carpeta per arxivar les fitxes de treball dels dos nivells de cada cicle. 

Cadascuna de les unitats didàctiques són conduïdes per un personatge que s'interrelaciona amb l'alumne/a que fa el treball. Així, la Mulassa condueix la unitat didàctica de primer de primària, la parella de gegants de Vilanova condueix la de segon, el Drac la de tercer, el diable Llucifer la quarta, el poeta Manuel de Cabanyes la de cinquè i Gumà i Ferran la darrera de sisè. 

Cada cicle formatiu disposa d'una guia per al professorat i de material de suport que dóna eines per treballar les unitats didàctiques. 

Conte Museu Can Papiol, realitzat per la il·lustradora Glòria Fort, ens presenta diferents estances del Museu. 

Plànol/pòster de Vilanova i la Geltrú, on s'hi troben ubicades les escoles i altres serveis de la ciutat.


Tres vilanovins i vilanovines es van encarregar de la feina d'il·lustració i del disseny general d'aquest Projecte: 

- Glòria Fort, de les il·lustracions de les unitats didàctiques de primària, el plànol/pòster i el conte del Museu Can Papiol. 
- Sebastià Serra, de les il·lustracions de les unitats del cicle mitjà i superior. 
-  Albert Lleó, tingué la responsabilitat del disseny general del Projecte. 

L'edició de tots els materials és a càrrec de l'Editorial El Cep i la Nansa. 

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Comissió Gestora del Projecte creu fermament que totes aquestes eines ajudaran a l'alumnat de les nostres escoles a estimar, respectar i millorar les nostres festes i tradicions, la qual cosa representa un compromís cívic per al nostre futur. 

Les persones interessades poden adquirir aquest material a les llibreries de la ciutat: Llorens Llibres i La Mulassa.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord