Menú

Ciutat Educadora

Una Ciutat Educadora és aquella que aposta per l'educació (formal, no-formal i informal) com a eina de transformació social, mobilitzant i articulant el màxim nombre possible d'agents educatius que intervenen al territori. Una educació que es prolonga al llarg de tota la vida i que travessa les diferents esferes de la vida ciutadana.

Implica el compromís amb un model de ciutat basat en els principis d'inclusió i igualtat d'oportunitats, justícia social, democràcia participativa, convivència entre diferents cultures, diàleg entre generacions, promoció d'un estil de vida saludable i sostenible, planificació d'una ciutat accessible i interconnectada, cooperació, pau, etc. Principis, tots ells, recollits a la Carta de Ciutats Educadores.

Fundada l'any 1994, l'Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) és una Associació sense ànim de lucre, constituïda com una estructura permanent de col·laboració entre els governs locals compromesos amb la Carta de Ciutats Educadores, que és el full de ruta de les ciutats que la componen. Qualsevol govern local que accepti aquest compromís pot convertir-se en membre actiu de l'Associació, amb independència de les seves competències administratives.

Actualment, 511 ciutats de 34 països de tots els continents formen part d'aquesta associació. Vilanova i la Geltrú està adherida com a membre de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores.

Carta de les Ciutats Educadores

Els municipis amb representació al I Congrés Internacional de Ciutats Educadores, celebrat a Barcelona l'any 1990, van recollir en la Carta inicial els principis bàsics per a l'impuls educatiu de la ciutat. Partien del convenciment que el desenvolupament dels seus habitants no es pot deixar a l'atzar. La Carta es va revisar al III Congrés Internacional (Bolonya, 1994), al VIII Congrés (Gènova, 2004) i l'any 2020 per a adaptar els seus plantejaments als nous reptes i necessitats socials.

Dia Internacional de les Ciutats Educadores

Des del 2016 es celebra cada 30 de novembre el Dia Internacional de les Ciutats Educadores. Es va escollir aquest dia per commemorar que, en aquesta mateixa data en l'any 1990 va ser proclamada la Carta de Ciutats Educadores durant el primer Congrés Internacional de Ciutats Educadores, realitzat a Barcelona.

El Dia Internacional de la Ciutat Educadora, organitzat per l'Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), és una celebració internacional que té com a objectiu crear consciència sobre la importància de l'educació i fer visible el compromís dels governs locals per situar-la com a vector generador de benestar, convivència, prosperitat i cohesió social.

Carta de les Ciutats Educadores
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord