Categories: TIMOL
      Date: 16 03 16
     Title: Plenari TIMOL
L'IMET acull la celebració del plenari del Projecte TIMOL, amb la participació dels ajuntaments de la comarcaAquesta tarda s'ha celebrat a l'Institut Municipal d'Educació i Treball (IMET) el Plenari del Projecte Timol, on s'han convidat a tots els ajuntaments de la comarca, juntament amb associacions i entitats vinculades a la integració laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual: l'ADEPG, Consell Comarcal del Garraf, Associació per a l'Escola Inclusiva, Plataforma Ciutadana del Garraf per a una Empresa Inclusiva i Tegar.

Prèviament al plenari, però, s'ha dut a terme un seminari on les tècniques responsables del projecte i algunes de les persones integrades en ell, han explicat els objectius del Timol i el seu funcionament.

El regidor d'Educació i Ocupació de l'Ajuntament de VNG, Joan Martorell, ha tancat el seminari, i ha parlat de la importància que té aquest projecte i la implicació necessària que han de tenir les diferents administracions municipals. Recollint les paraules d'un dels participants en el programa, Joan Martorell ha afirmat que "tots necessitem ajuda. Tots tenim una tasca social que hem d'exercir i que val la pena que treballem. És important que, des dels ajuntaments, ajudem en aquests projectes. I fora d'aquí, hem de convèncer a molta gent perquè impulsin aquests espais d'ajuda, per millorar i superar-nos cada dia".

El Projecte Timol es va iniciar el 2006 i té com a propòsit la inclusió a l'empresa ordinària de persones amb alguna discapacitat intel·lectual, mitjançant la metodologia de treball amb suport.

El plenari d'aquest projecte té com a objectiu definir línies de treball i crear sinergies i complicitats per treballar conjuntament amb tots els municipis de la comarca, implicant associacions, ajuntaments i aquells actors socials sensibilitzats per la integració laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual.

El Timol és un projecte que s'adreça a persones aturades amb discapacitat intel·lectual que vulguin treballar a l'empresa ordinària i considerin que necessiten un suport per fer-ho. A la vegada, també s'adreça a aquelles empreses que vulguin apostar per un/a treballador/a capaç.

Les persones participants en el Timol passen per un procés de desenvolupament de competències relacionades amb el món laboral, per saber què es vol i en què es pot treballar. Així mateix, es busquen pràctiques en empreses on hi hagi possibilitat de contractació posterior. Al començament una preparadora laboral acompanya el/la participant per garantir l'aprenentatge i l'ajustament. A poc a poc, aquest suport s'anirà retirant.

Així doncs, un cop finalitzat el període de pràctiques i la persona participant està preparada, l'empresa la contracta. I, per mantenir aquest lloc de treball després de la inserció, hi ha un seguiment mitjançant tutories individuals.

El Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya ha publicat una Guia d'ajuts a la contractació de persones amb discapacitat, on es recullen les bonificacions a les quotes de la Seguretat Social i les subvencions, segons els tipus de contractes a realitzar, i altres mesures de suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat.