Les escoles de VNG promouen l'alimentació mediterrània


16 de les 17 escoles de la ciutat disposen ja de l'acreditació ECPAM d'Escoles amb Cuina Promotora de l'Alimentació Mediterrània.

Categoria: Educació

Dimecres es va fer l'acte de nomenament de les Escoles amb Cuina Promotora de l'Alimentació Mediterrània, el projecte ECPAM de la Regidoria de Salut de l'Ajuntament de VNG.

De les 17 escoles de què disposa actualment Vilanova i la Geltrú, actualment n'hi ha 16 d'acreditades. L'any 2010 es van acreditar les primeres 5: Sant Jordi, Ginesta, Llebetx, Cossetània i Divina Providència. El 2012 es van acreditar l'Escola Pia, l'Arjau i el Margalló, i es va fer la renovació de les primeres 5 escoles acreditades. L'any 2014, a més de renovar totes les acreditacions anteriors, es van sumar al projecte les escoles Aragai, Canigó, Sant Bonaventura, La Pau i El Cim. I en l'acte d'aquest 2016 s'han incorporat l'Ítaca, la Pompeu Fabra i el Volerany.

La regidora de Serveis Socials i Salut, Gisela Vargas, va recordar en l'acte de lliurament que "el projecte ECPAM és un projecte de referència, que ha estat reconegut per la Diputació de Barcelona". Aquesta iniciativa pionera de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, deia la regidora, "té èxit perquè és un projecte que suma, que sap respondre a les necessitats de tots, famílies i escola, amb l'objectiu compartit de promoure l'alimentació i els hàbits saludables".

El projecte ECPAM, des que va néixer, s'ha sabut adaptar als canvis sociològics i culturals, i s'ha entès el menjador escolar com un espai educador més. Actualment un 40 per cent dels alumnes de Vilanova i la Geltrú es queda a dinar cada dia a l'escola. Durant l'acte de lliurament d'acreditacions es va projectar un vídeo dels 20 anys de tallers a les escoles, durant els quals s'han fet tallers per a gairebé 75 mil nens i nenes de la ciutat.

El projecte ECPAM
Els hàbits alimentaris d'una població constitueixen un factor determinant del seu estat de salut i l'evidència científica confirma que l'alimentació mediterrània és un model alimentari excel·lent per la salut, on s'estableix una combinació equilibrada i completa d'aliments, basat principalment en productes frescos, locals i de temporada. Actualment el menjador escolar és un puntal bàsic per a la promoció de l'alimentació saludable i on l'aplicació de les bones pràctiques higièniques ha d'estar garantida.

Per tot plegat, la Regidoria de Salut va crear una marca acreditativa per a aquelles escoles que entre les seves prioritats tinguessin el foment d'hàbits i estils de vida saludables: el Projecte ECPAM. Escola amb Cuina Promotora de l'Alimentació Mediterrània.

Els criteris per aconseguir aquesta acreditació en l'àmbit escolar són tres: oferir menús equilibrats i revisats pels tècnics de la Regidoria de Salut o del Departament de Salut de la Generalitat (cuinats amb oli d'oliva, amb presència diària de verdura, primers plats rics en hidrats de carboni complexos, presència de peix mínim un cop per setmana, postres bàsicament a base de fruita fresca, màxim tres cops per setmana de carn (ja sigui blanca o vermella), preferència de coccions al forn, planxa i vapor, i presència de llegum mínim un cop per setmana); l'adhesió al programa d'educació alimentària i nutricional de la Regidoria de Salut (tallers); i l'oferta d'activitats esportives extraescolars.

El projecte, com recorda Gisela Vargas, "va néixer com uns tallers puntuals, i s'ha convertit en una acció global que té en compte des de la planificació de menús, passant pel control sanitari de les cuines, fins al treball curricular sobre alimentació saludable i l'oferta d'activitats extraescolars esportives".

A banda, amb l'ECPAM també es pretén donar resposta a les necessitats que puguin sorgir en el dia a dia dels menjadors escolars. Arran de l'estudi de racions que es va dur a terme el curs anterior, es farà una formació adreçada als monitors de menjador per tal d'adequar les mides de les porcions a les necessitats de cada edat. Així mateix, des de la Regidoria de Salut, s'ofereix formació en temes d'al·lèrgies i conceptes bàsics d'alimentació i nutrició.

 

Data Publicació: 14/11/2016