Taula debat TIMOL


Se celebra el debat 'Projecte TIMOL: El meu camí a la inclusió laboral', dins els actes de la XIII Festa per una societat inclusiva
Categoria: TIMOL

 

La sala d'actes de l'Institut Municipal d'Educació i Treball (IMET) ha acollit aquesta tarda el debat Projecte TIMOL: El meu camí a la inclusió social, inclòs en els actes de celebració de la XIII Festa per una societat inclusiva 2016. Amb el lema "Donantoportunitats veurem capacitats", la voluntat de l'activitat no era altra que debatre sobre la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual al mercat ordinari de treball.

La presentació de l'espai de debat ha anat a càrrec de Margarida Saiz, en representació de la Plataforma Ciutadana del Garraf per una Empresa Inclusiva, que ha comptat amb la participació de Joan Martorell, regidor d'Educació i Ocupació; Jordi Palacios, gerent de l'IMET; Raquel Perea i Ingrid Pujols, tècniques del Projecte TIMOL, i treballadors i treballadores amb discapacitat intel·lectual. Seguidament s'ha fet un debat obert, on les aportacions, propostes i opinions expressades en aquest espai de debat seran recollides en un escrit.

Per al regidor d'Educació, el Projecte TIMOL és un dels eixos estratègics de l'IMET, "volem que serveixi de referent en el treball de la societat inclusiva i, sobretot, volem una comarca inclusiva. I una de les maneres que tenim per fer-ho és augmentant els recursos personals". Joan Martorell ha explicat que "a nivell polític hi ha una feina de 10 anys que ha marcat un rumb, que ara nosaltres volem seguir. Però volem fer un canvi de velocitat, volem donar-li un nou impuls, fer-lo prioritari". En aquest sentit, ha expressat la necessitat de difondre el projecte i de potenciar-lo. Però ha insistit en què "sols no podem fer-ho. El Projecte TIMOL es dóna l'avantatge de la comarca. I ja ens hem trobat amb diferents municipis per treballar plegats". Així doncs, es buscarà signar convenis marc amb la resta de municipis de la comarca per donar visibilitat al projecte.

Dins aquesta priorització del Projecte Timol, Joan Martorell ha manifestat que "ens hem marcat com a horitzó augmentar recursos i personal, a la vegada que volem acabar amb les llistes d'espera". En aquest sentit, el gerent de l'IMET, Jordi Palacios, ha expressat el compromís en ferm de reduir la llista d'espera a la mínima expressió i, a la vegada, vincular els PFI amb el TIMOL "perquè hi hagi una continuïtat amb ambdós projectes".

Posteriorment, aquest recull s'enviarà a totes les persones, institucions públiques i entitats implicades o amb responsabilitat en fer efectiva la inserció laboral de les persones amb discapacitat, i a tots els centres, persones i entitats que formen part del la Coordinadora d'entitats, centres, ciutadans i ciutadanes organitzadora de la Festa per una Societat Inclusiva al Garraf.

Els objectius d'aquest debat eren:

◊ Divulgar el Projecte TIMOL (d'àmbit intermunicipal – Comarca del Garraf), un servei d'inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual que fa 10 anys que funciona amb èxit a la Comarca del Garraf utilitzant la metodologia de "Treball amb Suport".
♦ Donar a conèixer com funciona el Projecte TIMOL: en què consisteix l'etapa de preparació, quin acompanyament proporciona durant les pràctiques, i quin paper juga el Projecte TIMOL a partir de la contractació i al llarg de la vida laboral del treballador i treballadora amb discapacitat intel·lectual.
◊ Explicar quins són els requisits d'accés i en què consisteix el procés d'entrada.
♦ Explicar quin és el present i les perspectives de futur del Projecte TIMOL a la nostra comarca per donar resposta a una demanda creixent resultat d'una trajectòria consolidada d'Escola Inclusiva que s'inicia els anys 80.
◊ Donar veu a les persones amb discapacitat intel·lectual que ja estan treballant amb el suport del Projecte TIMOL o en la fase de formació o de pràctiques: què fan i què opinen.
♦ Recollir les aportacions i propostes de les persones participants en aquest espai de debat per assolir la divulgació del Projecte TIMOL dins la comarca, i per aconseguir el màxim suport de les administracions competents, de les empreses i del món associatiu per tal de fer realitat la inserció laboral de les persones amb discapacitat al mercat ordinari de treball.

 

 

 

 

 

 

Data Publicació: 22/04/2016