Activitat PAE: Descobreix l'Economat VNG


Activitat que ofereix a l'alumnat la possibilitat de fer una visita guiada a l'Economat.
Categoria: Educació

Alumnes de primària i secundària coneixen l'Economat

El taller té un important component de sensibilització

 

 

Dins de les activitats educatives del Programa d'Animació Educativa s'ofereix una visita guiada en la que s'explica la situació de vulnerabilitat econòmica d'algunes famílies de la ciutat, el funcionament de l'Economat i la tasca dels voluntaris.

 

 

 

 

 

 

Per a aquest curs escolar 2015-2016, els serveis socials municipals ofereixen una nova activitat al PAE (Programa d'Animació Educativa) per fer activitats amb nens i nenes de 5è, 6è i els quatre cursos d'ESO. El taller, que ha tingut molt bona acollida per part de les escoles, es titula "Descobreix l'Economat de VNG". Es tracta d'una visita guiada, en la que s'explica la situació de manca de recursos econòmics d'algunes famílies de la ciutat, el funcionament de l'Economat i la tasca dels voluntaris, i es fa una compra simulada per punts.

L'objectiu és sensibilitzar sobre la situació que viuen moltes persones, i oferir un aprenentatge significatiu pel que fa a tot el que motiva i envolta el projecte. 

Un dels centres educatius que s'hi han interessat és l'Institut Manuel de Cabanyes. La tutora de 4t d'ESO va decidir canviar l'habitual visita a la Borsa de Barcelona, per una realitat "molt més propera i real". Així, els joves van pagar el preu voluntari per participar a l'activitat, aportant un aliment en forma de pot de llegum, un litre de llet o un paquet de pasta, solidaritzant-se d'aquesta manera amb el projecte.

Els joves van aprendre que l'Economat té al voltant de dues mil persones usuàries ara mateix, i que hi ha 120 persones voluntàries que els atenen i els ajuden a fer la compra segons els punts que tenen. En la visita, dos voluntaris de Càritas els van explicar que la majoria d'aliments provenen de la Unió Europea, però que també es nodreixen de la Fundació Banc dels Aliments, de les donacions de particulars, de les minves dels supermercats, o dels recaptes que es fan periòdicament (al juny el de la Mesa d'Entitats Socials, i al novembre el de la Fundació Banc dels Aliments). PAE Economat compra

Els nois i noies van treure profit de la visita amb la simulació de compra, en la que van conèixer de primera mà els barems dels serveis Socials municipals per atorgar punts en funció de la unitat familiar, i conèixer el preu en punts de cada producte. 

El PAE
El Programa d'Animació Educativa és una eina per facilitar als centres una tria d'activitats de suport a la seva tasca pedagògica i alhora apropar a l'alumnat el seu entorn més immediat: recursos, espais, serveis de la ciutat, etc. El programa s'envia a tots els centres educatius de la ciutat: d'educació infantil, de primària i secundària, que escullen a quines activitats volen participar.
Els objectius són: oferir al professorat un recull d'activitats adequades al nivell de l'alumnat, atenent la diversitat de grups i oferint informació complementària als continguts curriculars; oferir a l'alumnat una visió més àmplia d'allò que han aprés o que se'ls ha explicat a classe; desenvolupar entre l'alumnat el seu sentit crític, donant-los l'oportunitat d'assistir a sessions/activitats elaborades amb rigor, amb professionalitat; recollir en una única publicació diverses propostes i activitats (provinents tant de l'Ajuntament com d'altres entitats/institucions sense ànim de lucre), per tal de facilitar al professorat la recepció de la informació no dispersada, i per tant, la tria.