curs ANY EUROPEU 2012: per un envelliment actiu i amb solidaritat intergeneracional


L'Any Europeu 2012 està dissenyat per a servir com a marc per a la sensibilització, per a identificar i difondre bones pràctiques i, el més important, per animar als responsables del desenvolupament de polítiques i als agents interessats a facilitar l'envelliment actiu.

Categoria: IMET

El Campus de la Mediterrània presenta la seva primera activitat del 2012 sota el títol ANY EUROPEU 2012: per un envelliment actiu i amb solidaritat intergeneracional.

INTRODUCCIÓ:

L'Any Europeu 2012 està dissenyat per a servir com a marc per a la sensibilització, per a identificar i difondre bones pràctiques i, el més important, per animar als responsables del desenvolupament de polítiques i als agents interessats a facilitar l'envelliment actiu. La Comissió Europea va destacar en la seva Comunicació sobre "Europa 2020 - Una estratègia per a un creixement intel•ligent, sostenible i inclusiu" (a la qual l'any passat hi vam dedicar un curs) la importància de promoure un envelliment sa i actiu de la població per a ajudar, entre altres coses, a arribar a un nivell elevat d'ocupació, invertir en les competències i reduir la pobresa.

OBJECTIU:

L’objectiu general del curs és proporcionar uns coneixements bàsics sobre l'envelliment actiu i la solidaritat intergeneracional.

Aquest àmbit necessita el suport d'una àmplia gamma de polítiques en tots els nivells de govern i la implicació de la societat civil.

La UE ocupa el seu paper en àmbits polítics com l'ocupació, la salut pública, la societat de la informació, el transport i la protecció social, però en les respostes polítiques principals l'envelliment actiu generalment recau sota la responsabilitat dels Estats membres, que estan intensificant els seus esforços per a mobilitzar el potencial de la gent gran.

 

ORGANITZA:

Campus Universitari de la Mediterrània

 

 

DIRECCIÓ:

Joaquim Millan, director d’Eurolocal i secretari general del Consell Català del Moviment Europeu.

Marta Marfany, consultora externa en Cooperació Internacional i experta en Gestió de Cicle de Projectes per la UOC.

 

 

AMB EL SUPORT DE:

Any europeu de l'Envelliment actiu i solidaritat intergeneracional 2012 (Comissió Europea)

Consell Català del Moviment Europeu

Consell Comarcal del Garraf

Diputació de Barcelona

Europe Direct

FATEC - Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya

Generalitat de Catalunya

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Casal de Sant Pere de Ribes

 

Data inici: 12-03-2012

Data fi: 13-03-2012

Calendari: Matins, de 9 a 14 hores

Hores totals del curs: 10

Preu: 30 €

Lloc:Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG)

 

PROGRAMA:

Dilluns 12 de març

9.00 h. Benvinguda a càrrec d'

Ariadna Llorens i Garcia, regidora d'Educació, Ocupació, Tecnologies i Societat de la Informació, Infància, Adolescència, Gent Gran i Equitat  

 i Xavier Tiana, Cap de l'Oficina de Cooperació Europea de la Diputació de Barcelona.

9.15 h  Presentació Curs a càrrec de Marta Marfany, codirectora del curs.

9.30 h. "Any Europeu de l'Envelliment Actiu i la solidaritat intergeneracional 2012" a càrrec de Joaquim Millán, secretari general del Consell Català del Moviment Europeu.

10.00 h. 

"Voluntariat actiu, gent gran activa" a càrrec d'Araceli Crespo,tècnica responsable del PFVC, del PNAV i del web Voluntariat.org de la Subdirecció general de Cooperació social i voluntariat de la Direcció general d'Acció cívica 

de la Generalitat de Catalunya.

11.00 h. Pausa cafè.

11.30 h. 

12.30 h. Salut mental i física a través de tècniques alternatives, a càrrec de Susanna Ros. Primer taller de biodansa i segon taller de Txi-kung, disciplina 

13.30 h. Precs i preguntes.

14.00 h. Finalització primera sessió.

 

Dimarts 13 de març

9.00 h. Ponència "La seguretat en les persones grans" a càrrec d'un representant del Cos de Mossos Esquadra (seguretat a l'habitatge i a la via pública).

9.30 h. Presentació del programa "Garraf Tallers" a càrrec de Nina Serrano responsable del programa al Consell Comarcal del Garraf (acompanyada amb dos talleristes).

10.00 h. "Plataformes de serveis per a la gent gran: residències, centres de dia i serveis domiciliaris: espais amb vida" a càrrec d'Anna Barceló, psicòloga i directora de la Residència LES GAVINES (Castelldefels) i Residència SITGES PARK.

10.30 h. Pausa cafè.

11.00 h. "

L'aportació de la gent gran per una societat activa i productiva" 

 a càrrec de Jaume Jané, vicepresident de la FATEC - Comissionat per a la col·laboració CSIC-FATEC.

12.30 h. Taller de lectura fàcil a càrrec de Marta Marfany i Joaquim Millan.

13.00 h. Taller 

de màgia a càrrec d'Isidre Rosell.

3.30 h. Precs i preguntes.

13.45 h. Cloenda i lliurament de diplomes-certificat assistència a càrrec del Sr. José Luis Ruiz, President del Consell Comarcal del Garraf.

14.00 h. Finalització de la segona sessió i del curs.

"Polítiques locals per a un envelliment actiu" a càrrec de a càrrec de Pilar Martínez Directora de Programa d’Envelliment  Actiu i Autonomia Personal de l'Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona.

 

 

 

Secretaria del CUM

IMET (Institut Municipal d'Educació i Treball)

C/ de la Unió , 81-87

08800 Vilanova i la Geltrú

Tel.: +34 93 814 04 40

Fax: +34 93 893 15 99

correu-e: cum@imet.cat

Informació i inscripcions: http://www.campusmed.net/cat/curs.php?id=1157