Dones fent món: les artistes i les avantguardes a Catalunya


El Campus Universitari de la Mediterrània i l’Espai d’Equitat presenten el curs el qual tindrà lloc el  a l’EPSEVG de Vilanova i la Geltrú.

Categoria: IMET

Per a moltes artistes del primer terç del segle XX, treballar amb les apostes del surrealisme va ser una decisió associada a una rebel·lió contra les formes establertes, tant artístiques com vitals. Les obres que coneixem de Remedios Varo (Anglès, Girona, 1908 - Ciutat de Mèxic, 1963) realitzades a Barcelona a la dècada dels anys 30 en són un bon exemple i demostren el seu apropament i interès pel surrealisme i el coneixement i domini del seu llenguatge.

Un altre exemple a destacar és la trajectòria artística d´Ángeles Santos (Portbou, 1911), considerada com una de les més enigmàtiques de l´art espanyol del segle XX. Entre els disset i vint anys, Santos, sense quasi coneixements teòrics dels corrents d´avantguarda, va ser capaç de crear una obra eminentment moderna amb la que captivà la crítica i la intel·lectualitat del seu temps, així com el públic, amb el seu estil naïf i realisme màgic.

Sota aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània i l’Espai d’Equitat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú presenten el curs Dones fent món: les artistes i les avantguardes a Catalunya. El curs tindrà lloc el 6 d’octubre a l’EPSEVG de Vilanova i la Geltrú i serà impartir per Rosa Rius Gatell, directora i coordinadora del Seminari Filosofia i Gènere de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, i M. José González Madrid, professora associada del Departament d’Història de l’Art, Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona, especialitzada en Història de l'Art (segles XIX i XX).

El curs neix amb la voluntat de donar a conèixer l’obra d’algunes artistes que van treballar i desenvolupar la seva obra en el primer terç del segle XX en relació amb les propostes i els llenguatges d’avantguarda. Els seus principals objectius són exposarsobre la situació de les artistes en el marc de les transformacions socials i polítiques del moment, visualitzar la voluntat de les artistes d’elaborar llenguatges artístics propis en el marc dels moviments d’avantguarda, com també reflexionar sobre la necessitat de construir genealogies de creadores "en femení".

Per a més informació i inscripcions podeu consultar el següent enllaç.


L’apunt

L’Espai d’Equitat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú també ha demanat per aquest curs l’exposició itinerant de l’Institut Català de les Dones: "Artistes catalanes del dibuix i la pintura", per tal que es pugui visitar a l’EPSEVG en les dates en què es desenvolupi el curs. Aquesta exposició té com a objectiu difondre els noms d'algunes de les dones, miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seva obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l'Edat Mitjana fins el segle XX.