Es posen en marxa el Programa d’Animació Educativa i el Pla d’Animació a la Lectura per als escolars de Vilanova i la Geltrú


Un any més, l’IMET renova el seu compromís de participar activament en la formació de l’alumnat de la nostra ciutat, amb la presentació d’un ampli ventall d’activitats educatives.

Categoria: Educació

El Programa d’Animació Educativa recull les propostes de les institucions, entitats ciutadanes, regidories...que ofereixen activitats educatives per a escolars amb la finalitat d’optimitzar la ciutat com a agent educatiu i ampliar les possibilitats que els nostres nens, nenes i joves tenen d’aprendre d’aquesta.

Els objectius d’aquest programa són, bàsicament:


- Oferir al professorat un recull d'activitats adequades al nivell de l'alumnat.
- Oferir a l'alumnat una visió més àmplia d'allò que han aprés o que se'ls ha explicat a classe.
- Desenvolupar entre l'alumnat el seu sentit crític, donant-los l'oportunitat d'assistir a sessions/activitats elaborades amb rigor, amb professionalitat.
- Recollir en una única guia les activitats proposades per diferents persones, entitats, serveis i àrees municipals.

Amb un propòsit de continuïtat, tota la gestió de les activitats PAE (consulta d’activitats, inscripcions, confirmacions, avaluacions...) es realitza online, a través de l’adreça www.imet.cat/escoles.

El programa del nou curs 2010-11 presenta un total de 203 activitats per a educació infantil, primària i secundària agrupades en 8 àmbits: arts escèniques i audiovisuals; coneixement de la ciutat; convivència, ciutadania, diversitat; educació ambiental; esports; patrimoni i oferta museística; recursos al centre i per al centre i salut. Dins de les arts escèniques, trobem la campanya "Anem al teatre" que organitza l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú conjuntament amb la Diputació de Barcelona. Aquesta proposta cultural pretén, d’una banda, acostar el teatre, la musica, la dansa i el circ als escolars de la comarca i, al mateix temps, crear l’hàbit d’anar al teatre.

 

Per altra banda, l’àrea d’educació de l’IMET torna a apostar, per oferir als centres d’educació infantil i primària, tot un seguit d’activitats relacionades amb la lectura que formen part del Pla d’Animació a la Lectura que pretén aconseguir convertir la lectura en un entreteniment, una diversió que faci que, a la llarga, per als nens/nenes i joves, llegir es converteixi en un hàbit.

Els seus objectius són:

• Despertar, potenciar i estimular l'hàbit i el gust de llegir.

• Estimular el coneixement de la literatura infantil i juvenil.

• Conèixer a fons les biblioteques, potenciant aquests espais tant a nivell d'escola, biblioteca municipal i la personal de cada infant.

• Incrementar l'ús de la biblioteca.

• Dotar de fons bibliogràfic a les biblioteques dels centres de primària.

Aquest Pla se centra en tres actuacions preferents:

1- Animació a la lectura:

- El nas màgic de la ratoliva i les seves històries, de P3 a 2n de primària

- IU, Agència de detectius, de 3r a 6è de primària.

2- Formació d’usuaris: es dóna a conèixer les biblioteques com a equipaments municipals d’informació, formació, lleure i promoció de la lectura a l’alumnat.

3- Altres activitats

- Activitats familiars. Les biblioteques municipals organitzen activitats al llarg del curs. Puntualment us aniran informant.

- Recursos per al professorat. Periòdicament, les biblioteques municipals envien a les escoles per correu electrònic tots aquells articles, enllaços, lectures i recursos relacionats amb la literatura infantils i juvenil, la biblioteca escolar, la formació d’usuaris, l’animació de la lectura, etc.

A banda, tot i que s’inclouen dins del programa d’activitats del PAE, també s’ofereixen activitats adreçades a l’alumnat de secundària:

- Formació d’usuaris: pretén donar a conèixer diferents obres de referència (enciclopèdies, diccionaris, guies...), quines informacions contenen, com es consulten i perquè són adients.

- Descobreix la biblioteca: dóna a conèixer la biblioteca com a recurs permanent d'informació i lectura al servei dels alumnes i professors.

Seguint el mateix procediment encetat per al PAE, la gestió de les activitats del Programa d’Animació a la Lectura (consulta, inscripcions, confirmacions, avaluacions...), també es realitzarà en línia, a través de la mateixa adreça electrònica: www.imet.cat/escoles.