motivació

Com trobar la teva passió professional? Contínuament ens recorden la importància de la passió a la vida i la seva suposada relació amb l’èxit, la satisfacció i l’eficàcia professionals.

Però la passió (o la motivació) no és un factor independent que puguem crear del no-res, és conseqüència de com vivim, ens organitzem, aprenem, ens divertim i de quines persones ens envoltem.

No pots augmentar la teva passió per millorar la teva vida, però pots millorar la teva vida per augmentar la teva passió.

És molt fàcil recomanar als altres que persegueixin les seves passions, el que és difícil és tenir passions que poder perseguir.

Molts professionals estan motivats o apassionats de manera “natural”, és a dir, les seves experiències vitals i educatives no planificades per ells els han portat a desenvolupar les motivacions de les que ara gaudeixen i que impulsen la seva vida professional.

Pensa en aquest nen/a que jugava amb el seu pare al Lego o que trastejava amb l’Arduino. Ens sorprendria que com a adult gaudís aprenent i aplicant competències relacionades amb la robòtica i l’electrònica?

Però, què poden fer les persones que no han experimentant, après o rebut “el do de la passió”?

“Tenir una passió professional és bo, tenir dues passions és millor”. És la conclusió d’una investigació amb 1.218 estudiants de grau publicada el 2015 a la Journal of Happiness Studies1 que vaig conèixer gràcies @pitiklinov. I crec que hem d’entendre el concepte felicitat de forma àmplia, com benestar psicològic, bons estats d’ànim i satisfacció i eficàcia en entorns laborals.

L’estudi no pot afirmar quin és el sentit de l’efecte, és a dir, si les persones més satisfetes amb les seves vides tendeixen a desenvolupar més passions o motivacions; o, d’altra banda, són les persones que fan créixer les seves passions les que tendeixen a estar més satisfetes per aquesta raó. Jo m’inclino per la segona hipòtesi i que acostumo a expressar d’aquesta manera: motivació no és tenir ànim, motivació és tenir motius.

En síntesi, sembla millor tenir passions que no tenir-les. La majoria de les persones estan d’acord amb aquesta afirmació però precisament per això moltes d’elles experimenten el mateix problema: què passa si no em motiva res en especial? Com començar a gaudir d’una vida professional més motivada? Espero que aquests tres passos et portin en la bona direcció.

Tres passos per trobar la teva passió professional

1. Pren la iniciativa

El primer pas per desenvolupar noves motivacions és fer-se les preguntes correctes. No et preguntis com pots “trobar” la teva passió, pregunta’t millor què pots fer per crear-la. No esperis que tot encaixi per començar. Per exemple, aquí tens cinc idees per reinventar-te.

La vocació no s’espera, la vocació es construeix. Ens pots interessar gairebé tot si li donem una oportunitat.

2. Experimenta

El segon pas per apassionar-te és experimentar competències. Es tracta de desenvolupar el teu talent: no busquis només obtenir títols, pensa sobretot en desenvolupar habilitats. Especialitza’t i sigues difícil de reemplaçar.

Què passa si no saps quines competències triar? Experimenta primer i, en cas de dubte, prova, fes petites passes. Per trobar la teva motivació no comencis fent un màster, tria petites activitats formatives o experiencials barates en temps i diners. D’aquesta forma et costarà menys abandonar-les si decideixes seguir provant altres alternatives.

No diferenciïs entre vida personal o professional, sinó entre experiències que t’interessen i experiències que no t’interessen.

3. Dedica temps

El tercer pas per crear noves motivacions és la dedicació. Com més aprens, pràctiques i saps d’alguna cosa, més t’agrada. Com més expert ets en un sector, en una matèria, en una eina o en una habilitat, més satisfacció natural sentiràs pel treball ben fet, a més oportunitats podràs accedir i major reconeixement i estatus obtindràs per aquesta expertesa. Es tracta d’apassionar-te també apassionant als altres.

A vegades intuïm quina és la nostra passió potencial però el problema és que acostuma a quedar-se enterrada sota les nostres obligacions quotidianes. El meu consell? Aquest:

Organitza la teva vida per dedicar gradualment més temps a allò que més t’interessa i menys allò que creus que hauries d’estar fent.

Font: Yoriento
Imatge: tamahaji

Troba la teva passió
Etiquetat a:        

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà