pujada quota autónoms 2016

Per molt que ens pesi un any més els autònoms veuen com des de l’1 gener de 2016 puja de nou la quota d’autònoms un 1%, d’acord al que s’ha aprovat en els pressupostos generals de l’Estat.

La base mínima de cotització dels autònoms, que és per la que cotitza el 86% del col·lectiu, se situa finalment en 2016 a 893,10 euros, en total 10.717,2 euros anuals. El que comporta una quota mínima mensual de 267,04 euros en lloc dels 264,44 que veníem pagant en 2015, en total 31 euros més a l’any. En el cas dels autònoms societaris, la quota puja aproximadament fins a 318 €.

La base màxima de cotització puja també un 1%, passant de 3.606 a 3.642 euros mensuals.

Cal recordar que la base de cotització és el sou “teòric” que es fixa l’autònom per determinar la seva aportació a la Seguretat Social, independentment del que guanyem o no, i que a l’existir un mínim estem obligats a cotitzar per un sou mínim encara que realment no ho estiguem cobrant.

A més, condiciona les prestacions que pot rebre un autònom en situacions d’atur, baixa per malaltia, baixa per accident, i, molt especialment, en cas de jubilació. A la llarga, si no som capaços d’incrementar els nostres rendiments i la nostra base de cotització, la prestació de jubilació serà una mica justa per cobrir les necessitats bàsiques.

Aquesta pujada, habitual en els últims anys, reobre el debat sobre la quota d’autònoms en dos sentits.

D’una banda, sobre la conveniència d’aquestes pujades, ja que en els darrers 5 anys la quota d’autònoms ha pujat un 5% quan els ingressos de la majoria dels autònoms han decrescut i quan la inflació el 2014 va ser negativa i el 2015 ha finalitzat l’any a zero. És a dir, suposa un major esforç, una cosa que no contribueix precisament ni a millorar la posició dels autònoms ni a afavorir la creació d’ocupació.

I per una altra banda, sobre la conveniència d’implantar un sistema progressiu de cotització per als autònoms. De fet, són molts els professionals autònoms i col·lectius que lamenten que les cotitzacions dels autònoms a la Seguretat Social es cenyeixin a un percentatge fix i no progressiu en funció del rendiment de l’activitat i que no hi hagi una exempció de quota per als que guanyen menys que el salari mínim.

De fet, els partits polítics més votats en les eleccions del 20 de desembre aposten o deixen oberta la porta a una reforma en aquest sentit, el que ens fa pensar que el 2016 pugui arribar a fer-se realitat.

Així, el PP contempla en el seu programa un sistema perquè els autònoms tinguin més flexibilitat i capacitat d’elecció de les seves cotitzacions. El PSOE proposa que la cotització dels autònoms es faci en funció dels seus ingressos i de forma trimestral en lloc de mensual. Ciutadans aposta per eliminar el sistema de quota mínima a pagar la Seguretat Social i, així, establir un percentatge que pugui créixer amb la facturació. Per la seva banda, Podemos proposa quotes “justes” per als autònoms i progressives en funció del rendiment net. Per Unitat Popular, els autònoms que únicament treballin “uns dies” durant un mes no hauran d’abonar la cotització mensual i UPyD proposa un sistema de cotització a la Seguretat Social.

Font: Infoautónomos
Imatge: downing.amanda

Nova pujada de la quota d’autònoms el 2016
Etiquetat a:        

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà