factura

Aquest és un article introductori per aquells nous autònoms que necessiteu saber quan heu d’incloure l’IRPF i l’IVA en les vostres factures i com s’ha de fer. Un dubte que es planteja amb molta freqüència per part d’aquells que no teniu experiència prèvia com a autònoms.

Si és el teu cas, et recomanem llegir prèviament el nostre article “Com facturar“, on vam explicar quan has d’emetre una factura, quines dades s’han d’incloure, un exemple de factura i una introducció a la factura simplificada i la factura electrònica.

Factures amb retenció de l’IRPF

Un error comú de molts nous autònoms és creure que tots els autònoms han d’incloure retencions d’IRPF a les seves factures. Això no és ni de bon tros així, de fet, els autònoms que facturen amb IRPF són una minoria.

El grup més important el formen els professionals autònoms donats d’alta en els epígrafs de professionals de l’impost d’activitats econòmiques (IAE) i només en factures que emetin per a clients que siguin empreses o altres autònoms, mai per a particulars. El tipus a aplicar en la factura és del 15%, tot i que els nous autònoms poden aplicar un tipus reduït del 7% en l’any en què es donen d’alta i els dos següents.

L’import de la retenció el deduiràs de la teva factura i haurà de ser pagat pel teu client a Hisenda en el teu nom. Consisteix, per tant, en un pagament anticipat que fas a Hisenda a compte de les teves futures declaracions d’IRPF, de la mateixa manera que a un treballador en nòmina l’empresa que el contracta li treu un percentatge de retenció d’IRPF que ingressa a nom del treballador a Hisenda.

Un avantatge de facturar amb retencions d’IRPF és que si més del 70% de l’import que factures les inclou, estaràs exempt de presentar la declaració trimestral de l’IRPF, el model 130, de manera que estalviaràs en paperassa i gestions fiscals. Això sí, cada any hauràs de presentar la declaració de la renda.

Altres autònoms que poden haver d’incloure retencions en les seves factures són determinats autònoms en el règim de mòduls i els que es dediquen a activitats ramaderes (1%), agrícoles i forestals (2% en aquests darrers dos casos).

Factures amb IVA

Com ja sabràs, l’IVA l’has d’incloure sempre en les factures, tant si és per a un client final com si és per a un altre autònom o una empresa. Es tracta d’un impost que incrementa el valor de l’import a cobrar per la factura, ara bé, és un impost que has d’estalviar ja que, trimestralment, has d’ingressar-lo en Hisenda en presentar la declaració d’IVA.

Has de tenir molt clar quin és el tipus d’IVA que correspon a la teva activitat. A l’actualitat s’aplica un IVA del 21% (tipus general) en la major part dels sectors, encara que en alguns s’aplica un 10% (tipus reduït), un 4% (tipus superreduït) o fins i tot en alguns casos hi ha exempcions d’IVA. I en aquests últims casos en la factura hauràs de precisar que estàs exempt.

Es pot donar el cas que si treballes amb productes de naturalesa variada, hagis d’aplicar tipus d’IVA diferents als diferents productes d’una mateixa factura.
Per exemple, un autònom té una llibreria-papereria, si ven llibres de text, haurà d’aplicar un 4% d’IVA mentre que al material escolar li haurà d’aplicar un 21%.

Solucions per a les teves factures

Per finalitzar, recordar-te que a Infoautónomos tens a la teva disposició dos importants recursos gratuïts per ajudar-te a preparar les teves factures:
Plantilla excel de factura que et servirà per personalitzar les teves.

Programari en línia gratuït de facturació de Infoautónomos, una solució en el núvol molt senzilla i especialment dissenyada per a autònoms. A més, pots provar la versió Ultimate amb tota la funcionalitat durant 30 dies i sense compromís.

Font: Infoautónomos
Imatge: Fernando Medina

Facturar amb IRPF i IVA
Etiquetat a:            

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà