voluntariat nous parlants

Els prejudicis ens traeixen. Generalment, no som conscients que en tenim alguns d’incorporats en la nostra manera de relacionar-nos amb els altres, però això no significa pas que siguin invisibles.

Una de les idees preconcebudes més esteses és que les persones nascudes en altres latituds, sobretot si tenen un aspecte físic diferent del tipus mediterrani, no entenen el català. L’observació atenta de la realitat desdiu aquesta imatge mental i les estadístiques també posen les coses al seu lloc: el 83% de les persones nascudes a l’estranger entenen el català i el 53% el saben parlar, segons les dades oficials de 2013.

Coneixements català dels estrangers 2013

Però la realitat no s’imposa fàcilment quan hi ha un estat d’opinió que s’ha instal·lat a còpia de temps i de missatges distorsionadors. Per això, al mes de maig els aprenents de català del Servei de Català de Vilanova i la Geltrú faran pràctiques de compra en alguns dels establiments col·laboradors del Voluntariat per la Llengua de la ciutat. Trencar inèrcies demana complicitat i els establiments adherits a la campanya “Demana-ho en català també!” han assumit el rol d’acompanyar la posada en pràctica dels coneixements lingüístics dels nous parlants quan van a comprar.

Aquesta serà la quarta edició d’aquesta campanya que ha tingut bons resultats en les tres edicions anteriors, tant pel que fa a les valoracions del personal dels establiments com pel que fa als comentaris que en fan els aprenents.

A més a més, en cadascuna de les edicions anteriors s’hi han anat incorporant establiments nous que conformen una xarxa local de 45 botigues. Si teniu un negoci que fa atenció al públic i esteu interessats a contribuir a la normalitat de l’ús social de la llengua per part dels nous parlants, poseu-vos en contacte amb nosaltres i us explicarem com podeu participar-hi.

La comunitat lingüística la construïm cada dia: a les aules, al carrer, a les oficines de l’administració, a les botigues i a les empreses. El català és cosa de tots, com es deia fa uns anys.

Servei de Català del Garraf i de Vilanova i la Geltrú
CNL de l’Alt Penedès i el Garraf
Consorci per a la Normalització Lingüística
Rasa del Miquelet, 16
Tel. 93 811 57 73
vngcat@cpnl.cat

Imatge: Iglesia en Valladolid

Atenció en català dels nous parlants en establiments col·laboradors

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà