Moltes de les persones que volen fer-se autònom es pregunten quant costa tant el tràmit com el funcionament al llarg de l’any. En realitat, el que més costa és la cotització a la Seguretat Social.

Cotització a la Seguretat Social

Les persones que es registrin com a autònoms han de cotitzar a la Seguretat Social. En la majoria de casos, això significa haver de pagar 255 € mensuals, que és l’opció més barata amb la cotització mínima. Això comporta la cobertura de salut i uns drets a pensió molt petits (doncs es calculen sobre la base mínima).

Si, a més de la cobertura bàsica, s’opta per tenir les contingències comunes (mútua privada i segur d’atur), l’import mínim puja a 283 € mensuals. Són diners, però cal tenir present que és, si fa no fa, el que paga una empresa per qualsevol treballador amb un sou baix.

Hi ha categories especials per als treballadors agraris o els empleats de la llar amb cotitzacions inferiors. Per exemple, una persona que es donés d’alta en aquest últim règim només hauria de pagar uns 166 € mensuals. També hi ha bonificacions de les quotes en funció de la situació del nou autònom.

Aquesta cotització té un problema important: és fixa, no depèn dels resultats del negoci, pel que suposa una penalització important quan es comença un negoci.

El 28/01/2013 el Govern va anunciar una baixada de la cotització per als joves menors de 35 anys que pagaran només 50 € al mes durant 6 mesos.

Recordem que els joves (homes fins a 30 i dones fins a 35) ja es beneficiaven d’un descompte d’un 30% en la cotització durant 30 mesos.

Més informació a la web de la Seguretat Social.

Impost sobre la renda (IRPF)

Quan un autònom comença a facturar, és possible que hagi de pagar IRPF des del principi, depenent de la seva situació.

Els professionals
Tenen l’obligació d’emetre les seves factures a altres professionals i empreses amb una retenció de l’IRPF, un 9% els tres primers anys i un 21% després (que després se suposa que haurà de baixar al 19%). És un sistema una mica injust al principi, ja que és possible que les despeses siguin majors als ingressos i així i tot estiguin pagant impostos sobre la renda.

Activitats empresarials
Es calcula trimestralment el total dels ingressos i de les despeses fiscalment deduïbles per pagar a Hisenda el 20% del resultat. És un sistema molt més avantatjós que per als professionals, ja que només es paga impost si hi ha resultats, i que en general un 20% del benefici és menys que un 15% de la facturació.

En qualsevol cas, en ambdós sistemes els pagaments que es fan durant l’any són només unes bestretes a Hisenda. L’import definitiu a pagar per l’any es determina durant la campanya de la renda de l’any següent, i del seu resultat surt si cal pagar més o si ens han de tornar perquè hem pagat de més.

Impost sobre el valor afegit (IVA)

L’IVA no suposa normalment cap despesa per als autònoms, igual que per a les empreses. No obstant això, la persona en autoocupació ha de recaptar l’IVA per compte de l’Administració. Si ha recaptat més imposat que el que ha pagat ha de donar la diferència a Hisenda. Si és al revés, en general s’haurà de conformar amb anar compensant el saldo al seu favor, ja que les possibilitats reals de devolució són escasses.

Encara que no suposi una despesa, l’IVA és un impost que cal vigilar, perquè els desemborsaments que hagi de fer l’autònom cada trimestre poden suposar problemes de tresoreria.

Alguns professionals facturen sense IVA (per exemple els metges). Com no recapten l’impost, tampoc tenen dret a recuperar-lo, i per tant en aquest cas concret l’IVA sí que és una despesa.

Gestoria

Depenent de la complexitat de l’activitat, pot ser recomanable optar per contractar un gestor per portar els temes fiscals (declaracions trimestrals i anuals). La despesa mensual sol ser un mínim de 50 €, sovint més. No és una despesa obligatòria, però en cas de no tenir idea de temes d’impostos, és una bona alternativa a passar molts matins a Hisenda perquè ens expliquin cada model.

Col·legis professionals

Per a algunes activitats, és obligatori estar registrat en un col·legi professional. I no només per a metges o advocats. Abans d’iniciar l’activitat és important comprovar aquest punt, perquè alguns organismes poden cobrar prop de 100 € mensuals (encara que la majoria són molt més barats).

Altres tràmits

Cada negoci té els seus tràmits, i és possible que hagi de pagar taxes específiques. Per exemple, la persona que munti un taller de reparació d’automòbils segurament estarà obligada a contractar una empresa de recollida de residus.

Un altre exemple és si l’activitat es desenvoluparà en un local, farà falta una llicència amb les seves respectives despeses.

Font: Plan de empresa, plan anticrisis, autónomos y Pymes | blog.cofike.com

Quant costa fer-se autònom?
Etiquetat a:        

13 thoughts on “Quant costa fer-se autònom?

 • 23 setembre 2013 a les 17:40
  Enllaç permanent

  Aquesta informació ha resultat productiva.
  Pregunto: Si ets de Girona… pots anar a qualsevol altre poble o ciutat a treballar amb tota llibertat, o has de pagar alguna taxa ??

  Respondre
  • 24 setembre 2013 a les 8:08
   Enllaç permanent

   L’autònom et permet desenvolupar la teva activitat a qualsevol municipi o municipis sense tenir que pagar cap complement addicional. En tot cas, si, per exemple, volguessis obrir un comerç de cara al públic, sí que hauràs de comunicar a l’ajuntament corresponent aquesta obertura, i l’ajuntament podria demanar el pagament d’una quantia per aquest fet.

   Respondre
 • 3 octubre 2013 a les 15:54
  Enllaç permanent

  Bones,

  Sóc dona i tinc 35 anys… els 36 no els faré fins al gener de 2014. Si em dono d’alta com autònom abans que finalitzi l’any, podré gaudir de la nova llei on les dones menors de 35 anys, tenen una bonifiació del 80% els primers 6 mesos, etc. O ja no podria addherir-m’hi? gràcies!!!

  Respondre
  • 3 octubre 2013 a les 17:16
   Enllaç permanent

   Cristina, la llei 14/2013, de suport als emprenedors i a la seva internacionalització, amplia la bonificació a la quota de l’autònom als majors de 30 anys. Així, les persones que facin una nova alta d’autònom, que no hagin cotitzat com autònoms en els darrers cinc anys, que no contractin treballadors i que no estiguin en règim de pluriactivitat (és a dir, que no tinguin contracte en règim general), podran beneficiar-se d’una bonificació del 80% els primers sis mesos, del 50% els sis mesos següents, i del 30% els sis mesos posteriors.

   Respondre
 • 14 setembre 2014 a les 11:08
  Enllaç permanent

  Tinc 45 anys i mai he estat autònom. Estic a l’atur i no trobo feina. Si començo una activitat com a autònom tinc dret a alguna bonificació? Quan em tocaria pagar de S.S.? Moltes gràcies!

  Respondre
 • 15 setembre 2014 a les 11:50
  Enllaç permanent

  Pere, la llei 14/2013, de suport als emprenedors i a la seva internacionalització, contempla una bonificació a la quota de l’autònom a les persones majors de 30 anys que:
  – facin una nova alta d’autònom,
  – que no hagin cotitzat com autònoms en els darrers cinc anys,
  – i que no contractin treballadors.

  Aquesta bonificació suposa:
  – una reducció del 80% els primers sis mesos (hauries de pagar 53,07 € mensuals),
  – una reducció del 50% els sis mesos següents (130,91 € mensuals),
  – i una reducció del 30% els sis mesos posteriors (183,28 € mensuals).

  Respondre
 • 16 maig 2015 a les 17:11
  Enllaç permanent

  Tinc 43 anys mai he estat autònom y estic a l´atur i vull començar un negoci autònom agrari quan tocaria paga a la s.s. gràcies.

  Respondre
 • 27 maig 2015 a les 9:42
  Enllaç permanent

  Pedro, aquest 2015, la base mínima de contingències de cobertura obligatòria per al règim especial de treballadors agraris és de 884,80 euros mensuals. Per calcular la quota mensual s’ha d’aplicar el tipus de cotització del 18,75%.

  És a dir, que la quota mínima per a l’any 2015 dels treballadors autònoms agraris és de 165,90 euros.

  Per poder cotitzar en aquest règim cal complir els següents requisits:

  – Ser titular d’una explotació agrària i obtenir, com a mínim, el 50% de la renda total de l’explotació.
  – No obtenir rendiments nets anuals de l’explotació superiors al 75% de la base màxima de cotització del Règim General. (En 2.014 = 3.597€ x 12 meses x 75% = 23.373€)
  – Realitzar personalment les tasques agràries a l’explotació, encara que es contracti a altres treballadors per compte aliena.

  Respondre
 • 2 juny 2015 a les 10:06
  Enllaç permanent

  Hola
  Estic treballant a una empresa trenta hores i hauré de deixar de fer-ho ja que no pot assumir la meva nòmina. El cas es que m’han ofert que hem pagarien els autònoms i les hores treballades però no sé si, en el cas de que surti malament, tindria alguna repercussió en l’atur que tinc acumulat. El perdria o no té cap afectació? Podria sol·licitar-lo en cas de donar-me de baixa? Hauria de contractar aquesta assegurança per l’atur de la que parlaves abans.
  Gràcies.

  Respondre
 • 2 juny 2015 a les 13:39
  Enllaç permanent

  Hola Albert,

  l’atur que has generat no es perd, tot i que sí que té “data de caducitat”. És a dir, per sol·licitar la prestació de l’atur es compatibilitzen les cotitzacions no emprades en els darrers 6 anys.

  Tot i així, has de tenir present que l’autònom no té dret a atur, així que, abans de donar-te d’alta hauries d’avaluar aquests dos supòsits:

  1. Iniciar el cobrament de l’atur i aturar-lo per fer l’alta de l’autònom. En aquest cas, si la cosa no surt bé i et dones de baixa de l’autònom abans de que passin 2 anys, podries reprendre el cobrament de la prestació que vas suspendre.

  2. Si no inicies el cobrament de l’atur i et dones d’alta de l’autònom, en el supòsit de que et donis de baixa no podràs cobrar l’atur, doncs com autònom no tens dret a la prestació i el dret a cobrar-lo no havia estat iniciat. En aquest cas, hauries de trobar una feina per compte aliena i tornar a generar el dret a l’atur per poder escollir entre el que no vas cobrar i el nou.

  Tens més informació i exemples al següent enllaç.

  Salutacions.

  Respondre
 • 28 octubre 2015 a les 11:07
  Enllaç permanent

  Sòc enginyer tècnic i m’estic plantejant fer-me autònoma, si em decanto pel sistea del RETA tinc dret a la sanitat pública? o hauré de fer-ho tot amb una mútua?
  gràcies

  Respondre
 • 11 novembre 2015 a les 17:44
  Enllaç permanent

  Hola
  Vull obrir una botiga, voldria saber quan pagaré d’autònoms si al desembre farà quatre anys que només vaig fer d’autònoma durant dos mesos . Gràcies.

  Respondre
  • 12 novembre 2015 a les 9:59
   Enllaç permanent

   Bon dia Susanna,
   les bonificacions a la quota dels nous autònoms, l’anomenada “tarifa plana” dels 50 euros, només s’aplica als “treballadors que causin alta inicial o que no hagin estat d’alta els 5 anys immediatament anteriors al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA)”.
   Així, en el teu cas, la quota d’autònom que hauràs de pagar serà la quota normal sense bonificacions. Si esculls la quota mínima, parlaríem, ara mateix, de 264,44 euros al mes.
   En tot cas, la nostra recomanació és que preguntis a la Seguretat Social i t’asseguris que no hi ha cap possibilitat de gaudir de les bonificacions.
   Salutacions, i sort.

   Respondre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà